VRayFur


 VRay Kürk/Tüy

Kürk, saç, tüy vb. oluşturur. Tüyler sadece render sırasında oluşturulur, sahnede mevcut değildir.(sahnede sadece VrayFur kullanıldığını belirten birkaç geometri görünür)
VRayFur oluşturmak için, önce 3ds Max sahnesinden bir mesh nesne seçilir, ardından Create/VRay/VRayFur düğmesine tıklanır.
Bir nesne seçilmediyse veya VRayFur ile uyumlu olmayan bir nesne seçildiyse, VRayFur düğmesi gri renkte görünür.
Parameters(Ayarlar)
Source object: Kürkün üretileceği kaynak geometrisini belirtir. Bu düğmeye sadece Değiştirme panelinden(Modify panel) tıklayabilirsiniz.(Create(oluşturma) panelinden değil)
--------------
Length: Tüylerin uzunluğunu belirtir
--------------
Thickness: Tüylerin kalınlığını belirtir.
--------------
Gravity: Tüyleri Z-yönü(dikey) boyunca aşağı çeken kuvveti kontrol eder. Eksi(-) değerlerde tüyler eğilir. Artı(+) değerlerde tüyler dikleşir. (Ör: Kirpi saçlı bir adam için artı(+) değerler kullanılır.)
--------------
Bend: Tüyleri eğer. 0,0'a ayarlandığında, teller serttir ve mükemmel düz çizgiler olarak oluşturulur. Daha büyük değerler tüylerin daha kaliteli bükülmesine(örneğin yer çekimi etkisi) neden olur. Gravity’den farklı olarak tüylerin segment sayısına bağlı olarak daha yatay eğimler oluşturur.
--------------
Taper: Tüyleri inceltir. Bu değeri arttırmak, tüylerin uçlarını daha ince yapar ve kökünü genişletir.
--------------
MtlID: VRayFur nesnesine bir malzeme kimliği atar. Aynı geometriye birden fazla VRayFur nesnesi uygulandığında Çoklu/Alt nesne malzemesi(Multi/Sub-object) uygulamak için kullanışlıdır.
--------------
Geometric Detail(Geometrik detay)
Knots(boğum): Segmentlerin(bölüm) sayısını kontrol eder. Tüylere belirtilen değer oranında bağlantı noktası ekler. Noktalar arasındaki bölümler düzdür. Tüylerin eğimli, kıvrımlı olması için daha fazla bölümlü olması gerekir. Daha fazla bölüm, tüyleri daha pürüzsüz yapar ancak render(oluşturma) süresi uzar.
Tüylerin düz olması halinde daha az bölüm -pürüzsüzlük için- yeterli olur.
Lvl of detail(Detay seviyesi): Etkinleştirildiğinde, V-Ray, kameradan uzak olan sahnenin parçaları için daha az tüy üretir. Bunu tüylerin yoğunluğunun azaltılması ve kalınlıklarının arttırılmasıyla yapar.
Bu ayar iki şeye yardımcı olur: Birincisi, kameradan çok uzak olan yerlerde ayrıntıları azaltarak belleği korur. İkincisi kameradan uzak olduklarında çok ince tüylerin sebep olduğu animasyon titremesini azaltmaya yardımcı olur.
Start distance(Başlangıç mesafesi): Vray ayrıntılı Detay seviyesini belirleyeceği bir uzaklık(kameradan) belirler.(şu mesafeden sonra detayları azalt) belirlenen mesafe içinde kalan alanlar genel ayarlarda belirtildiği şekilde üretilir. “Rate” ile belirlenen değere göre tüy kalınlığını arttırır.
Rate: “Start distance” değeriyle belirtilen mesafeden başlayarak detay seviyesinin uygulandığı hızı belirler.
--------------
Variation(çeşitlilik, değişim)
Direction variation(yön değişimi): Tüylerin yönünü karışık olarak değiştirir.(karışım uygular; bazıları sağa döner, bazıları sola döner vb.) 0 ile 1 arasında bir değer belirlenir. Çim, halı vb. için kullanışlıdır.
Length/Thickness/Gravity/Curl var: İlgili ayara karışık bir değişim uygular.(bazı tüyler kalın, bazıları ince, bazıları uzun, bazıları kısa, bazıları daha eğik, bazıları daha kıvrık) 0 ile 1 arasında bir değer belirlenir. Çim, halı vb. için kullanışlıdır.
--------------
Distribution(Dağıtım)
Per face(yüzey başına): Nesnede bulunan üçgen yüzeylerdeki tüylerin sayısını belirler. Her üçgen bölüm belirlenen sayıda tüy üretir.
--------------
Per area(alan başına): Kullanılan sistem birimine göre tüy sayısını belirler.
Ör: Kullanılan sistem birimi metre ise; metrekare başına tüy sayısını belirler. Sistem birimi santimetre ise; santimetrekare başına tüy sayısını belirler.
--------------
Ref. frame(Referans karesi): Dağıtım ayarı “Alan Başına” olarak ayarlandığında, yüzey alanının hesaplanması için kaynak nesnenin yakalandığı kareyi belirtir.
Yakalanan veriler, belirli bir yüzeyde tüy sayısının animasyon sırasında sabit kaldığından emin olmak için tüm animasyon boyunca kullanılacaktır.
Lock to surface(Yüzeye kilitle): Dağıtım parametresi “Alan” olarak ayarlandığında ve VRayFur animasyonlu bir yüzeye atandığında, bu seçenek başvurulan çerçevedeki kıl sayımını oluşturulan kıl sayısına göre kilitler. Seçenek etkinleştirildiğinde, kıllar bağlantılı üretim noktalarına yapışır. Aksi halde üretim herhangi her karede eşit olarak dağıtılır.
Ignore scale(Ölçeği yok say): Dağıtım parametresi “Alan” olarak ayarlandığında ve “Yüzeye kilitleme” etkinleştirildiğinde, bu seçenek, dağıtım alanı hesaplanırken yüzeyi etkileyen ölçek dönüşümünün göz ardı edilip edilmeyeceğini kontrol eder. Devre dışı bırakılırsa, referans alınan kareden ölçek değeri kullanılır.
--------------
Placement(Yerleştirme)
Nesnenin hangi yüzeylerinde tüy oluşturulacağını belirler.
Entire object(Tüm nesne): Tüm yüzeylere tüy oluşturur.
Selected faces(Seçilen yüzler): Sadece seçilen yüzeylere (örneğin bir MeshSelect düzenleyici ile) tüy oluşturur.
Material ID(Malzeme kimliği): Sadece belirtilen malzeme kimliğine sahip yüzeylere tüy oluşturur.
--------------
Mapping(Haritalama)
Generate W-coordinate(W-koordinatını oluştur): Genel olarak tüm haritalama koordinatları temel nesneden alınır. Bununla birlikte, W haritalama koordinatı, tüy şeritleri boyunca kaymayı temsil edecek şekilde değiştirilebilir.
Bu seçenek etkinleştirildiğinde, W koordinatı, tüy şeritleri boyunca dengelidir.
0.0’da tüy tabanı ve 1.0’da tüyün ucu kayar. U ve V koordinatları hala temel nesneden alınır.
Channel(kanal): W-Koordinatı seçiliyse, W koordinatının değiştirileceği kanalı belirler.
--------------
Curl(Kıvrılma)
Curl(Kıvrılma): Etkinleştirildiğinde, tüyleri kıvırcık yapar.
Curl Radius(kıvrılma yarıçapı): Tüyün kıvrımının yarıçapını belirler.
--------------
Number of curls(kıvrım sayısı): Bir tüyün üzerindeki kıvrım sayısını belirler.
--------------
Dynamic tessellation(Dinamik mozaikleme)
Dynamic tessellation: Etkinleştirildiğinde, renderden(oluşturmadan) önce tüyleri bölümlendirir.
Kameraya daha yakın olan tüyler, daha düzgün segmentler(bölüm) halinde bölümlenir, böylece pürüzsüz hale gelirler, bellek kullanımını azaltmak ve render(oluşturma) süresini hızlandırmak için, kameradan uzak tüyler basitleştirilir.
Edge length(kenar uzunluğu): Dynamic tessellation etkinleştirildiğinde, her tüyün son parçasının piksel cinsinden kenar uzunluğunu belirler.
Daha küçük değerler daha düzgün tüyler oluşturur ancak daha fazla bellek alır ve render(oluşturma) süresi artar. Daha büyük değerler render(oluşturma) süresini azaltır ve daha az RAM kullanır ancak tüylerin pürüzlü görünmesine neden olabilir.
--------------
Maps(Haritalar)
Base map chan(Temel harita kanalı): Hangi harita kanalının kullanılacağını belirler.
Bend direction map(eğim yönü haritası): Tüylerin (Base map channel’e göre) bükülme yönünü belirten bir RGB haritasıdır. Bu, tüylerin eğim yaptığı yöndür.(eğrilik miktarı da Bend ayarı tarafından kontrol edilir)
Kırmızı bileşen, yatay doku yönü boyunca kaydırılır, yeşil bileşen, dikey doku yönü boyunca kaydırılır ve mavi bileşen, yüzey normalindeki sapmadır.
Initial direction map(İlk yön haritası): Bu, tüylerin başlangıç yönünü, (Base map channel’e göre) belirten bir RGB haritasıdır. Kırmızı bileşen, yatay doku yönü boyunca kaydırılır, yeşil bileşen, dikey doku yönü boyunca kaydırılır ve mavi bileşen, yüzey normalindeki sapmadır.
Length/Thickness/Gravity/Bend map(Uzunluk/Kalınlık/Yer çekimi/Bend): Bu haritalar, siyahın 0,0 çarpanı olduğu ve beyazın 1.0 çarpanı olduğu ilgili ayarlar için çarpanlardır.
Density map(yoğunluk haritası): Tüy yoğunluğu için bir çarpan değeri belirler. Haritanın siyah kısımları sıfır yoğunluğa karşılık gelir (bu alanlarda etkili bir tüy oluşmaz) ve beyaz, Dağıtım(Distribution) tarafından belirlenen normal tüy yoğunluğunu temsil eder.
Curl map(kıvrılma haritası): Tüylerin kıvrılması için bir çarpan belirler. Haritanın siyah kısımları, kıvrılmaya karşılık gelir ve Beyaz, Dağıtım(Distribution) tarafından belirlenen kıvrılmayı temsil eder.
--------------
Viewport Display(görünüm ekranı)
Preview in viewport: VRayFur'un önizlemesini görünüm pencerelerinde açar veya kapatır.
Max. hairs: Temsil edilecek en fazla sayıda tüyü belirler. Bu değeri düşürmek, sahnede yoğun, tüylü bir nesne, olduğunda görünümü hızlandırmaya yardımcı olabilir.(tüy sayısı fazla olunca sahne ağırlaşır)
Not: Tüy sayısını arttırmak için bu ayar kullanılabileceği gibi ayrıca nesnenin yüzey sayısı da arttırılabilir.(yüzey sayısı arttıkça kullanılan tüy sayısı da artar)
Icon text: Görünümde "VRayFur" metninin görüntülenmesini etkinleştirir ve devre dışı bırakır.
Automatic update: Etkinleştirildiğinde, kaynak nesnesi değiştikçe, tüylerin görünüm penceresi önizlemesi otomatik olarak güncellenir. Ancak, bu, etkileşimli çalışma bakış açıları değiştikçe sahneyi ağırlaştırır, bu durumda otomatik güncellemeyi devre dışı bırakılmalıdır.
Manual update: Otomatik güncelleme devre dışıyken görünümün önizlemesini elle yenilemek için bu düğme kullanılır.
--------------
Not: Keskin VRayShadows, animasyonlarda VRayFur ile titremeye neden olabilir çünkü tüylerin aydınlatma durumu çok hızlı değişir. Alan gölgeleri(Area shadows) veya VRayLights daha pürüzsüz sonuçlar verebilir.
Not: VRayFur, temel bir nesne olan VRayPlane ile çalışmaz.
Not: VrayFur atanan malzemenin(doku vb.) renk ve desenini otomatik olarak tanır ve tüylerin rengini buna göre ayarlar kendisi ayarlar.
******
Fotoğrafların bazıları Vray resmi internet sitesinden alınmıştır
******

1 yorum: